Expoziţia artistei Viorica Rodica Bălan

Divertisment

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, acum la început de an, vă propune spre vizionare o extrem de interesantă expoziţie de artă plastică organizată sub genericul „Destinul unui artist” – Viorica Rodica Bălan. Autoarea lucrărilor, deşi a plecat de ceva timp din această lume, şi-a exprimat încă din timpul vieţii, dorinţa ca o parte din lucrările ei să fie să fie donate unor muzee. Aşa se face că, la ora actuală, picturi semnate de ea se găsesc în muzeul din Botoşani, la Complexul Naţional Moldova Iaşi şi începând din anul 2019 şi la Muzeul din Bârlad. Spirit profund, atât ca artist, cât şi ca om, pictoriţa a înţeles că muzeul este printre puţinele instituţii, care poate asigura posteritatea unui artist.

Viorica Rodica Bălan s-a născut la 4 decembrie 1918 la Iaşi în familia unor renumiţi medici ieşeni. A urmat Şcoala primară la Iaşi, iar mai apoi Liceul Notre Dame de Sion. După teminarea liceului s-a înscris la Universitatea Mihăileană, Facultatea de Litere şi Filologie, secţiunea franceză şi arheologie. După terminarea acestor studii a urmat cursurile Academiei de Arte Frumoase din capitala Moldovei, secţia pictură. A absolvit cea de-a doua facultate în anul 1947 cu menţiunea Cum Laude. Din acel moment până la sfârşitul vieţii s-a dedicat, fără rezerve, artelor frumoase.

Din nefericire a avut un destin complicat, una din cauze fiind legată de „originea nesănătoase”, în viziunea mai marilor regimului instaurat în acei ani. A fost obligată, în mai multe rânduri, să schimbe diverse locuri de muncă, până în 1963 când a deveni profesor titular la Şcoala Populară de Artă din Iaşi. Cu toate greutăţile şi piedicile întâmpinate a continuat să facă ceea ce îi plăcea cu adevărat, să picteze, bucuriile existenţei fiind imortalizate în lucrări reprezentând peisaje montane, marine, urbane, naturi statice, portrete, autoportrete, multe dintre ele rămânând însă necunoscute publicului, aşa cum sunt şi lucările donate muzeului nostru. Pictura Vioricăi Bălan este una care dă în permanenţă senzaţia de prospeţime şi modernism, dar în acelaşi timp se detaşează prin caracterul decorativ, ilustrând, astfel talentul de desenator şi colorist al artistei.

Este deci o expoziţie care merită a fi văzută, având posibilitatea de a cunoaşte un adevărat artist care a reuşit să creeze în condiţii de multe ori vitrege.

Vernisajul va avea loc sâmbătă 25 ianuarie 2020, ora 11,00, la sediul central al Muzeului, sala „Vasile Palade”.

Prezintă criticul de artă Elena Ivona Aramă şi prof. univ. dr. Alisa Donose Pisică

Organizator, dr. Mircea Mamalaucă

Intrarea este liberă.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul