Importanţa testării HIV şi necesitatea acţiunilor de prevenţie au fost subliniate la evenimentul “Comunităţile fac diferenţa”, de la Vaslui

Social

Asociaţia “Iris” Vaslui a organizat, pe 5 decembrie, dezbaterea “Comunităţile fac diferenţa” cu privire la situaţia cazurilor de HIV/SIDA, ocazie cu care a fost subliniată importanţa testării HIV în rândul populaţiei, care se efectuează în mod gratuit.

Totodată, participanţii la dezbatere au vorbit despre necesitatea implicării cât mai multor instituţii în acţiunile de prevenţie şi despre atitudinea pe care trebuie să o aibă persoanele sănătoase faţă de cei aflaţi în suferinţă.

“A devenit o tradiţie ca în luna decembrie să ne întâlnim cu reprezentanţii instituţiilor implicate în prevenirea luptei împotriva infecţiei HIV şi în asistarea şi acordarea tratamentului adecvat persoanelor deja infectate cu acest virus. De-a lungul timpului, Asociaţia ‘Iris’ a organizat dezbateri cu ocazia Zilei Mondiale HIV – SIDA, marcată pe data de 1 decembrie şi a derulat constant în şcoli campanii de informare cu privire la riscul îmbolnăvirii. Discutăm permanent despre importanţa testării ca mijloc de prevenire şi control în infecţia HIV şi subliniem faptul că testarea HIV în România este gratuită şi se efectuează prin direcţiile de sănătate publică. A-ţi cunoaşte statutul HIV este primul pas spre tratament, prevenire şi acces la servicii de suport. Dacă virusul este descoperit suficient de devreme, nu va avea aproape niciun impact al vieţii zilnice, cei infectaţi pot avea o stare de sănătate bună şi pot deveni nedetectabili, prevenind astfel transmiterea virusului”, a declarat preşedintele Asociaţiei Iris, Lenuţa Năstruţ.

Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, programul naţional prin care se asigură tratamentul gratuit al persoanelor infectate cu virusul HIV se derulează fără probleme în judeţul Vaslui. Astfel, în anul 2019 a fost alocată suma de peste 3,2 milioane de lei, prevedere bugetară care permite şi asigurarea tratamentului pentru primul trimestru al anului 2020, astfel încât să nu existe sincope.

“Prin Ministerul Sănătaţii s-a alocat finanţarea necesară pentru tratarea tuturo pacienţilor aflaţi în evidenţe cu această afecţiune. Atât pe componenta curativă, cât şi pe componenta de prevenţie, am asigurat resursele necesare. Tratamentul acestor pacienţi presupune nişte eforturi financiare consistente, iar la nivelul judeţului Vaslui nu au existat probleme. Cele două unităţi sanitare din judeţ care derulează acest program fac tot ce este necesar pentru a nu exista sincope. Avem în evidenţă un număr de 126 de persoane, pacienţi pentru care s-a asigurat fără probleme continuitatea tratamentului. În cursul acestui an, în judeţ au fost înregistrate două cazuri noi de HIV/SIDA, la doi bărbaţi din categoria de vârstă peste 30 de ani, cu parteneri sexuali multipli, numărul acestora fiind unul mic în comparaie cu statisticile la nivel naţional. Totodată, a fost înregistrat şi un deces în rândul persoanelor cu această afecţiune. Instituţia noastră a efectuat peste 2.000 de testări gratuite pentru depistarea virusului HIV”, a declarat reprezentantul DSP Vaslui, Ofelia Pais.

Reprezentanţii Centrului de Prevenire şi Evaluare şi Consiliere Antidrog Vaslui au subliniat că derulează permanent activităţi de prevenire, de informare, edicare şi conştientizare cu privire la riscurile asociate consumului droguri şi acordă servicii de aistenţă persoanelor care au debutat în consumul de droguri.

“În activităţile pe care le desfăşurăm atingem şi acest aspect al ricului infectării cu virusul HIV, întrucât acest risc există în cazul consumatorilor de droguri prin folosirea în comun a seringilor atunci când îşi administrează drogurile. La nivelul judeţului Vaslui nu există o problematică în ceea ce priveşte consumul şi administrarea heroinei. Nu avem momentan în evidenţă consumatori de heroină. Au fost în anii trecuţi unele cazuri, dar ele au fost direcţionate către centre specializate de asistenţă integrată a adicţiilor”, a menţionat Simona Pecheanu, din cadrul Centrului Antidrog Vaslui.

Potrivit datelor oficiale, în România sunt în viaţă 16.190 de persoane infectate cu HIV, iar în 2019 au fost diagnosticate 506 cazuri noi. Principalele căi de transmitere la persoanele diagnosticate în cursul acestui an au fost sexul neprotejat şi consumul de droguri. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul