Recomandări privind muşcătura de căpuşă

Social

Căldura și umiditatea caracteristice perioadei de vară favorizează înmulțirea insectelor și respectiv crește riscul expunerii la înțepături. În majoritatea cazurilor, înțepăturile de insecte se manifestă printr-o ușoară înroșire a pielii, usturime și umflături minore. În cazuri rare, înțepăturile de insecte cauzează reacții alergice severe.
Căpuşele sunt insecte ce pot ajunge pe suprafața corpului accidental, o parte dintre ele nu transmit boli şi nici nu determină apariţia unor probleme grave de sănătate gazdei, altele însă, reprezintă principalul vector al bolii Lyme sau al unui tip particular de meningoencefalită.
Boala Lyme se manifestă prin eruptie cutanată roşiatică, de formă circulară, aparută în jurul muşcăturii, dureri musculare şi articulare, febră, frisoane, inflamarea ganglionilor limfatici.

Simptomele apar de obicei la 30 de zile de la momentul muşcăturii.
În județul Vaslui, în anul 2019 au fost înregistrate 10 cazuri de boală Lyme, iar de la începutul anului până la această dată nu a fost înregistrat niciun caz.
Având în vedere că ne aflăm în sezonul cald, iar activităţile în aer liber sunt mai frecvente,Direcția de Sănătate Publică Vaslui recomandă populaţiei următoarele:

  • purtarea unor haine deschise la culoare, (pale);
  • inspectarea corpului cu atenţie şi înlăturarea căpuşelor;
  • folosirea spray-urilor contra insectelor atunci când vă aflați la pădure sau în zonele situate în apropierea lacurilor și bălților
  • purtarea încălțămintei atunci când mergeți prin iarbă;
  • evitarea folosirii pe timpul de vară ale produselor cosmetice și de îngrijire intens parfumate.
  • tăierea vegetaţiei înalte (ierburi, tufişuri), tunderea gazonului, îndepărtarea/arderea frunzelor uscate, înlăturarea vegetaţiei din vecinătatea sau de pe pereţii caselor;
  • controlul animalelor-gazdă: distrugerea/îndepărtarea rozătoarelor prin depozitarea corectă a gunoiului menajer și deratizare preventivă în focar.
  • inspectarea corpului cu atenţie şi înlăturarea căpuşelor;
  • în cazul expunerii profesionale se recomandă purtarea echipamentului de protecţie, instruire privind simptomatologia bolii şi modalităţile de prevenire.
    Imediat ce au fost descoperite căpușe pe suprafața corpului, se recomandă prezentarea la medic pentru a putea fi îndepărtate, reducându-se astfel riscul apariției unor reacții inflamatorii
    tegumentare dar și riscul de transmitere a unor boli infecțioase.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns