EXPOZIŢIA „LIGHIOANE ŞI ANIMALE FANTASTICE. REPREZENTĂRI DIN PREISTORIE PÂNĂ ÎN EVUL MEDIU”

Divertisment

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad are deosebita bucurie de a organiza o nouă expoziţie cu tematică arheologică în colaborare cu Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui, Muzeul Bucovinei Suceava şi Liceul Teoretic „Ion Neculce” Târgu Frumos.

Acest proiect a fost iniţiat de Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, de dna dr. Loredana Solcan octombrie 2019. Expoziţia a fost vizitată la Iaşi în perioada 29 octombrie 2019-22 martie 2020 de peste 10.000 de persoane.

Prin acest demers expoziţional, organizatorii îşi propun să evidenţieze valenţele simbolice atribuite animalelor de-a lungul timpului, dorindu-şi să prezinte vizitatorului un fragment din imaginarul oamenilor din trecut.

Relaţia omului cu necuvântătoarele a avut, de-a lungul istoriei, un caracter deosebit de complex, diferitele comunităţi umane relaţionând cu animalele în moduri diverse. În afară de rolul jucat în alimentaţie, care rămâne o constantă de-a lungul timpului, modul în care fiinţa umană a interacţionat cu lumea animală este caracterizat de o serie întreagă de atitudini. În momente diferite ale istoriei, necuvântătoarele au fost o ameninţare pentru grupurile umane sau au jucat rolul de companion, au participat la construirea relaţiilor sociale fiind privite ca avere sau conferind prestigiu, au fost apreciate pentru „puterile”/ abilităţile lor fizice, fiind investite cu virtuţi totemice şi simbolice. Animalele au fost astfel legate de diferite activităţi religioase sau au reprezentat fiinţe divine, constituind chiar o componentă importantă a modului de explicare şi ordonare a vieţii, cu funcţii importante în miturile care explicau „funcţionarea” lumii.

Sălbatic sau domesticit, animalul constituie, încă de la începuturi, o sursă de inspiraţie pentru om. Vă invităm să treceţi pragul acestei expoziţii şi să păşiţi, astfel, în fascinantul univers simbolic pe care lumea animală a reuşit să îl creeze în timp.

Vernisajul expoziţiei trebuia să fie făcut în data de 14 martie 2020, ora 1100, dar din cauza pandemiei de COVID-19 a fost anulat. Expoziţia poate fi vizionată pe site-ul muzeului şi pe pagina de facebook.

Expoziţia poate fi văzută în muzeu până în 8 mai, dacă după 31 martie va fi ridicată interdicţia de vizitare a muzeelor.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns